Arunci prea multă mâncare la gunoi? Trucuri prin care poți remedia risipa alimentară la tine acasă

Autorul articolului: Alexandru Negrici |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Pentru mulți oameni risipa alimentară a devenit un obicei: cumpărăm mai multe alimente decât avem nevoie de la piețe, lăsăm fructele și legumele să se strice acasă sau comandăm porții mai mari decât putem mânca.

Aceste obiceiuri pun o presiune suplimentară asupra resurselor noastre naturale și dăunează mediului. Când risipim alimente, risipim forța de muncă, efortul, investițiile și resursele prețioase (cum ar fi apa, semințele, furajele etc.) care sunt implicate în producerea lor, ca să nu mai vorbim de resursele care sunt implicate în transportul și prelucrarea lor. Pe scurt, risipirea alimentelor crește emisiile de gaze cu efect de seră și contribuie la schimbările climatice care ne vor da de furcă și vara aceasta.

Este o mare problemă. De fapt, la nivel mondial, se pierd sau se irosesc tone de alimente comestibile în fiecare zi. Numai între recoltare și vânzare cu amănuntul, aproximativ 14% din toate alimentele produse la nivel global se pierd. Cantități uriașe de alimente sunt irosite și în comerțul cu amănuntul sau la nivel de consumator.

Reducerea pierderilor și a risipei de alimente este esențială într-o lume în care milioane de oameni suferă de foame în fiecare zi. Când reducem deșeurile, respectăm faptul că mâncarea nu este un dat pentru milioanele de oameni care flămânzesc în fiecare zi.

Depinde de noi să ne schimbăm obiceiurile pentru a face ca irosirea alimentelor să nu fie un mod de viață!

7 trucuri prin care poți reduce risipa alimentară

Iată câteva acțiuni ușoare pe care le puteți face:

1. Adoptă o dietă mai sănătoasă, mai durabilă

Viața se derulează rapid și pregătirea meselor hrănitoare poate fi o provocare, dar mesele sănătoase nu trebuie să fie prea laborioase. Internetul este plin de rețete sănătoase, rapide, pe care le puteți împărtăși cu familia și prietenii

2. Cumpără doar ceea ce ai nevoie

Planificați-vă mesele. Faceți o listă de cumpărături și respectați-o și evitați cumpărăturile impulsive. Nu numai că vei risipi mai puțină mâncare, dar vei economisi și bani!

3. Culege fructe și legume urâte

Nu judeca mâncarea după aspectul ei! Fructele și legumele cu formă ciudată sau învinețite sunt adesea aruncate, deoarece nu îndeplinesc standardele cosmetice arbitrare. Nu vă faceți griji - au același gust! Utilizați fructe mature pentru smoothie-uri, sucuri și deserturi.

4. Păstrați alimentele cu înțelepciune

Mutați produsele mai vechi în partea din față  a frigiderului și pe cele noi în spate. Folosiți recipiente etanșe pentru a păstra alimentele deschise proaspete în frigider și asigurați-vă că pachetele sunt închise pentru a împiedica pătrunderea insectelor.

5. Înțelegeți etichetarea alimentelor

Există o mare diferență între etichetarea cu „a se consuma cel mai bine înainte” și „data de expirare”. Uneori, mâncarea poate fi consumată în siguranță după data de consum scrisă pe ambalaj, în timp ce data de expirare este cea care vă spune când nu mai este sigur să mănânci. Verificați etichetele alimentelor pentru verificarea ingredientelor nesănătoase, cum ar fi grăsimile trans și conservanții, și evitați alimentele cu adaos de zahăr sau sare.

6. Începe cu pași mici

Luați porții mai mici acasă sau împărțiți mâncarea.

7. Iubește-ți resturile

Dacă nu mănânci tot ce ceea ce gătești, congelează pentru mai târziu sau folosește resturile ca ingrediente într-o altă masă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel