Artemis. NASA va face sâmbătă a doua încercare de lansare a rachetei lunare

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Social

NASA intenționează să facă o a doua încercare de a lansa racheta Artemis.

 

Agenția a stabilit data de lansare pentru sâmbătă, 3 septembrie, deși condițiile meteo nu par a fi cele mai favorabile.

La un briefing de presă, la o zi după ce prima numărătoare inversă de luni s-a încheiat cu zborul curățat, oficialii NASA au spus că experiența de luni a fost utilă în remedierea unor probleme și că dificultățile suplimentare ar putea fi rezolvate pentru cea de-a doua încercare de lansare.

În acest fel, exercițiul de lansare a servit în esență ca o repetiție generală în timp real, spun oficialii NASA.

Aceștia mai arată că, planurile sunt de a păstra racheta Space Launch System (SLS) cu o înălțime de 32 de etaje și a capsulei sale de astronauți Orion pe rampa de lansare pentru a evita transportul masivei nave spațiale, înapoi în clădirea de mentenanță.

Dacă totul decurge conform planurilor, SLS va fi lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, sâmbătă după-amiază, în timpul unei ferestre de lansare de două ore care se deschide la 14:17, trimițând capsula Orion fără echipaj într-un zbor de probă, de o săptămânî în jurul lunii și înapoi.

Călătoria mult așteptată avea să dea startul programului NASA Artemis de la Lună la Marte , succesorul proiectului lunar Apollo din anii 1960 și 1970.

Încercarea inițială de lansare a lui Artemis I a NASA s-a încheiat luni, după ce datele au arătat că unul dintre motoarele din faza principală a rachetei nu a reușit să atingă temperatura adecvată înainte de lansare necesară pentru aprindere, forțând oprirea numărătorii inverse și amânarea.

Vorbind marți reporterilor, managerii misiunii au spus că cred că un senzor defect în secțiunea motorului rachetei a fost vinovat pentru problema de răcire a motorului.

Ca remediu pentru încercarea de sâmbătă, managerii misiunii intenționează să înceapă acel proces de răcire a motorului cu aproximativ 30 de minute mai devreme în numărătoarea inversă a lansării, a declarat directorul de lansare Artemis al NASA, Charlie Blackwell-Thompson. Dar o explicație completă pentru senzorul defect necesită mai multe analize de date de către ingineri.

„Modul în care se comportă senzorul nu se potrivește cu fizica situației”, a spus John Honeycutt, managerul de program SLS al NASA.

Senzorul a fost verificat și calibrat ultima dată cu luni în urmă în fabrica de rachete, a spus Honeycutt. Înlocuirea senzorului ar necesita trimiterea rachetei înapoi în clădirea sa de asamblare, un proces care ar putea întârzia misiunea luni de zile.

Numită după zeița care a fost sora geamănă a lui Apollo în mitologia greacă antică, Artemis încearcă să readucă astronauții pe suprafața Lunii, în 2025.

Ultimii oameni care au pășit pe Lună au fost echipa de doi oameni a lui Apollo 17 în 1972, pe urmele altor 10 astronauți în timpul a cinci misiuni anterioare, începând cu Apollo 11 în 1969.

Artemis solicită, de asemenea, ajutor comercial și internațional pentru a stabili, în cele din urmă, o bază lunară pe termen lung, ca o piatră de temelie către călătoriile umane și mai ambițioase pe Marte, un obiectiv pe care oficialii NASA spun că îl va atinge cel puțin până la sfârșitul anilor 2030.

Dar NASA are mulți pași de făcut pe parcurs, începând cu transportul vehiculului SLS-Orion în spațiu.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel