Arheologii au descoperit o inscripţie rară, în chirilică, din timpul lui Simeon cel Mare

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

În cadrul sezonului arheologic de anul trecut a fost descoperit un artefact ce poartă o inscripţie în chirilică din perioada ţarului Simeon I cel Mare, a anunţat un membru al echipei din cadrul Muzeului Naţional de Istorie, arheologul Ivailo Kanchev, care studiază situl. 

Locaţia este o fortificaţie dintr-o localitate denumită Balak Dere, în apropiere de satul Houhla, de lângă Ivailovgrad, în sudul Bulgariei.

Kanev a descoperit o placă din plumb, îndoită la mijloc, în timp ce explora situl de la Balak Dere, relatează Agerpres.

Lucrarea ulterioară de conservare realizată de profesorul Vesselina Inkova a dezvăluit o inscripţie în litere chirilice. Apoi, în timp ce descifra inscripţia cu ajutorul imagisticii de transformare a reflectanţei (RTI), Georgi Singalevich a presupus că începutul inscripţiei se află aplicată pe partea interioară a plăcii. Cercetătorii au îndreptat placa şi au descoperit o lungă inscripţie în chirilica bulgară veche - şapte rânduri pe interior şi patru rânduri pe exteriorul plăcii.

Placa din plumb a fost descoperită într-un strat cultural atribuit primei jumătăţi a secolului X. Acest lucru i-a făcut pe arheologi să se concentreze asupra aşa-numitei Epoci de Aur a ţarului Simeon I (893-927), comparând surse istorice din perioadă ce descriu marşurile conducătorului bulgar asupra Constantinopolului şi analiza epigrafică a descoperirii, la care se adaugă ortografia arhaică a anumitor litere, specifică secolului X. Conform experţilor, acest tip de ortografie este similar scrierilor descoperite în partea de nord-est a Bulgariei, unde se afla capitala lui Simeon, Preslav. Spre deosebire de alte descoperiri de acelaşi tip, aceasta este neobişnuită prin caracterul canonic al textului, precum şi prin descifrarea numelor Nikola şi Pavel.

Unul dintre cele mai vechi texte în chirilică


Toate particularităţile acestui artefact în contextul mediului arheologic în care a fost găsit îi fac pe oamenii de ştiinţă să considere că au descoperit unul dintre cele mai vechi texte în chirilică cunoscute până în prezent. Cele mai apropiate artefacte similare, inscripţionate în chirilică, sunt două amulete din secolele X - XI, descoperite în regiunile Kardjali şi Haskovo.

Conform lui Kanev, exista o garnizoană bulgară la Balak Dere în perioada marşului lui Simeon asupra Constantinopolului, garnizoană care a susţinut campania militară.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel