Aproape jumătate dintre ruşi spun că salariul nu le acoperă cheltuielile de bază

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Aproape jumătate dintre ruşi spun că salariul nu le acoperă cheltuielile de bază /Freepik
Aproape jumătate dintre ruşi spun că salariul nu le acoperă cheltuielile de bază /Freepik

Conform unui studiu realizat de compania de recrutare de personal Headhunter, numărul rușilor care susțin că salariul lor nu acoperă cheltuielile de bază a crescut cu 20 de puncte procentuale în ultimii doi ani și se apropie acum de 50%. Acest fenomen are loc într-un moment în care guvernul rus își alocă resursele fiscale pentru finanțarea războiului din Ucraina, potrivit informațiilor furnizate de Reuters.

Studiul, bazat pe un sondaj realizat în octombrie și la care au participat 5.000 de persoane, evidențiază problemele economice cu care se confruntă Rusia și poate constitui o provocare suplimentară pentru autoritățile de la Moscova înaintea alegerilor prezidențiale din martie 2024, în care președintele Vladimir Putin urmează să obțină un nou mandat, continuându-și domnia de peste două decenii.

Situația este exacerbată de faptul că rata șomajului se află la un minim istoric în acest an, semn al lipsei de forță de muncă în Rusia, în timp ce devalorizarea rublei generează presiuni inflaționiste. Dobânda de referință, care se situează deja la 13%, este așteptată să crească în continuare pentru a combate o inflație estimată la 7% la sfârșitul anului, mult peste ținta de 3% a Băncii Centrale a Rusiei.

Doar unul din cinci ruși a declarat că salariul său le acoperă cheltuielile de bază fără a lua în considerare veniturile suplimentare din al doilea loc de muncă sau din investiții. Alți 36% au afirmat că reușesc cu dificultate, în timp ce 45% au indicat că salariul este insuficient.

Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de 25% în 2021 și 39% în 2022, potrivit sondajului realizat de Headhunter. În 2021, înainte ca Rusia să declanșeze ceea ce a numit "operațiune militară specială" în Ucraina, 36% dintre cei chestionați susțineau că salariul lor le acoperă cheltuielile de bază.

Dintre cei 45% care, în octombrie 2023, au declarat că salariul lor nu le acoperă cheltuielile de bază, mai mult de jumătate au menționat că le lipsesc cel puțin 20.000 de ruble (212 dolari) în fiecare lună.

Conform datelor oficiale publicate de Institutul de Statistică Rosstat, salariul mediu nominal al rușilor a fost de 71.419 ruble (756 dolari) în luna iulie.

Salariile reale cresc rapid în prezent în Rusia, în contextul în care companiile de apărare se grăbesc să îndeplinească comenzile guvernamentale. Alte industrii se luptă să-și păstreze angajații, dar nu întotdeauna pot concura cu ofertele salariale din sectorul de apărare.

Inflația cu două cifre din 2022 a creat probleme pentru consumatorii ruși, iar deși economia ar urma să revină pe creștere în acest an, după o contracție de 2,1% a Produsului Intern Brut în 2022, perspectivele pe termen lung ale Rusiei sunt limitate, conform prognozelor Fondului Monetar Internațional.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel