Apele din Europa, contaminate în masă cu un produs chimic persistent

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
apa - FOTO: Freepik
apa - FOTO: Freepik

Apele din Europa sunt masiv contaminate cu un produs chimic extrem de persistent, acidul trifluoroacetic (TFA), conform asociațiilor de mediu care denunță "cea mai mare contaminare cunoscută a apei la scară europeană cu un produs chimic fabricat de om", relatează AFP, luni.

Rețeaua europeană de acțiune împotriva pesticidelor (PAN Europe) și membrii săi, inclusiv Generations Futures din Franța, au analizat 23 de eșantioane prelevate din apă de suprafață și șase eșantioane de apă subterană din zece țări ale UE pentru a detecta acest produs. Acidul trifluoroacetic provine din degradarea PFAS (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate), cunoscute ca "poluanți eterni", și este utilizat, de asemenea, ca materie primă pentru producerea unora dintre acestea.

Rezultatul: "amploarea contaminării este alarmantă și necesită o acțiune decisivă", au transmis reprezentanții acestor asociații într-un raport publicat luni.

TFA poate proveni din degradarea pesticidelor PFAS, utilizate în agricultură pentru stabilitatea lor, precum și din anumite gaze refrigerante sau din deșeurile generate de industria de fabricare a PFAS, care sunt utilizate pe scară largă în fabricarea stratului antiaderent al tigăilor, spumelor pentru stingerea incendiilor și anumitor produse cosmetice.

Analiza, realizată de Centrul de Tehnologie a Apei din Karlsruhe, a relevat prezența TFA "în toate eșantioanele de apă", cu concentrații variind între 370 nanograme pe litru (ng/l) și 3.300 ng/l.

Concentrațiile sunt semnificative în râuri precum Elba în Germania, Sena, Oise și Somme în Franța, și Mehaigne în Belgia.

"79% dintre eşantioane au prezentat niveluri de TFA peste limita de 500 ng/l propusă de directiva europeană privind apa potabilă pentru toate PFAS", precizează acelaşi raport.

Cu toate acestea, TFA nu este reglementat în mod specific în prezent: este clasificat ca fiind "irelevant" de către autorităţile europene şi, prin urmare, evită obligativitatea de respectare a pragului limită (100 ng/litru) pentru anumite pesticide şi produse derivate din degradarea acestora în apele subterane.

Asociaţiile de mediu regretă această alegere, subliniind persistenţa TFA în mediul înconjurător, imposibilitatea de a îl elimina cu ajutorul procedeelor obişnuite de tratare a apei potabile şi un "profil toxicologic (care) lasă încă multe întrebări fără răspuns".

În acest sens, ei citează un studiu care a concluzionat că au apărut "malformaţii oculare" la iepurii "care au primit TFA", dar nu s-a ajuns la nicio concluzie în acest stadiu în privinţa efectelor asupra oamenilor.

"Poluarea va creşte de la o zi la alta dacă nu se iau măsuri decisive pentru a reduce aportul de TFA, începând cu o interzicere rapidă a pesticidelor PFAS şi a gazelor fluorurate", au adăugat autorii raportului. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel