ANRE a majorat prețul gigacaloriei vândută de ELCEN. Bucureștiul va plăti 329 de lei, o majorare cu 86,5% față de anul trecut

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews | Dată: 28 oct 2021, 18:18 | Categorie: Social
Preţul gigacaloriei produse de Elcen va crește de la 176,55 lei la 329,41 lei
Preţul gigacaloriei produse de Elcen va crește de la 176,55 lei la 329,41 lei

ANRE a aprobat o majorare cu 86,58% a preţului gigacaloriei produse de Electrocentrale Bucureşti (Elcen), de la 176,55 lei la 329,41 lei, potrivit unui comunicat al ANRE.

Acesta nu este preţul final plătit de bucureşteni, ci reprezintă doar preţul la care centrala livrează agentul termic, la care se adaugă tarifele de transport şi distribuţie. Din preţul final, primăria Capitalei decide care sunt subvenţiile acordate populaţiei.

Pentru 2021, prețul total al  gigacaloriei, ce include preţul de producţie, transport și distribuție, este de 490 de lei, din care locuitorii capitalei plătesc 164 de lei, iar restul sunt achitaţi de municipalitate sub formă de subvenție.

"Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021", explică ANRE.

De asemenea, preţul certificatelor de dioxid de carbon care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% faţă de preţul luat în calcul la ultima ajustare de bonus şi preţ al energiei termice.

Citește și: Suntem pe minus cu aproape 10 miliarde de euro. Deficitul bugetar ajunge la 3,77% din PIB în primele 9 luni din 2021

"Facem precizarea că preţurile de livrare a energiei termice din centralele de cogenerare aprobate nu sunt preţurile de furnizare a energiei termice către populaţie. Preţul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea preţului local al energiei termice livrate de operatorul SACET, care înglobează pe lângă acest preţ şi preţul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preţ astăzi), precum şi tarifele de transport şi distribuţie a energiei termice. Acest preţ local se transmite spre avizare la ANRE, după care se aprobă de Consiliul local al UAT. De asemenea Consiliul local al UAT are în atribuţii şi aprobarea preţului local pentru populaţie rezultat prin diminuarea preţului local cu valoarea subvenţiei acordate în funcţie de posibilităţile bugetului local, potrivit legii", mai spun reprezentanţii reglementatorului. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite