Anouk Aimée, legendă a cinematografiei europene, a decedat la vârsta de 92 de ani

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Anouk Aimée, actrița franceză cunoscută pentru rolurile sale în filme de artă europene, precum „Lola” de Jacques Demy și „8½” de Federico Fellini, a decedat la vârsta de 92 de ani

Decesul său a fost anunțat de fiica sa, actrița Manuella Papatakis, pe rețelele de socializare: „Cu fiica mea, Galaad, și nepoata mea, Mila, avem marele regret să anunțăm plecarea mamei mele, Anouk Aimée. Am fost alături de ea când a murit în această dimineață, la domiciliul său din Paris.” Până acum, nu a fost oferită o cauză a decesului, conform euronews.com.

Viața și cariera

Născută în Paris în 1932, adevăratul nume al actriței era Françoise Dreyfus, pe care l-a schimbat după ce a obținut primul său rol, Anouk, în „La Maison sous la mer” (Casa de sub mare). Scenaristul Jacques Prévert i-a sugerat numele de familie Aimée, care înseamnă „iubită” în franceză.

Energia sa senzuală și prezența carismatică pe ecran au făcut-o un succes printre regizorii de artă europeni, conducând la roluri principale în filme de capodoperă, inclusiv „Lola” de Jacques Demy și „La Dolce Vita” și „8½” de Federico Fellini.

Roluri memorabile

Printre alte filme notabile se numără „Un Soir, un Train” (O seară... un tren) de André Delvaux, „Tragedy of a Ridiculous Man” de Bernardo Bertolucci, „Prêt à Porter” (Gata de purtare) de Robert Altman și „Un homme et une femme” (Un bărbat și o femeie) de Claude Lelouch, pentru care a primit o nominalizare la Premiile Academiei - prima pentru o actriță într-un rol de limbă franceză.

Ultimul său film a fost realizat în 2012, „Mince alors!” (Frumoasa mea!) de Charlotte de Turckheim.

Viața personală

Aimée a avut mulți admiratori de-a lungul vieții, inclusiv, se pare, pe regizorii francezi Claude Lelouch și Jean-Pierre Mocky, acesta din urmă vorbind despre sentimentele sale romantice pentru actriță în autobiografia sa, „M le Mocky”.

Actrița a fost căsătorită și divorțată de patru ori, cea mai lungă căsătorie fiind între 1970 și 1978 cu actorul britanic Albert Finney.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel