Ana Blandiana câștigă Premiul pentru Literatură al Fundației Prințesa de Asturias

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ana Blandiana a fost desemnată câștigătoarea prestigiosului Premiu pentru Literatură al Fundației Prințesa de Asturias, într-o ceremonie transmisă în direct din orașul Oviedo, situat în nord-vestul Spaniei.

În selectarea ei ca laureată, juriul din Asturias a subliniat „poezia indomabilă” a Blandianei, prin care aceasta a demonstrat „o capacitate extraordinară de rezistență în fața cenzurii”.

Premiul anual recunoaște „munca de cultivare și perfecționare a creației literare în toate genurile sale”, relatează euronews.com.

Laudatio pentru Ana Blandiana

Președintele juriului, Santiago Muñoz, a declarat că Blandiana a fost selectată pentru că este „o creatoare radical singulară”, a cărei scriere „combină transparența și complexitatea, ridicând întrebări fundamentale despre existența ființelor umane în solitudine și societate, în fața naturii și istoriei”.

Potrivit juriului, Blandiana „a demonstrat cu poezia ei indomabilă o capacitate extraordinară de rezistență în fața cenzurii”.

Statut de cult în Europa

Primul său volum de poezii a fost publicat în 1964, iar în aceeași decadă a devenit o poetă consacrată cu lucrările „Călcâiul vulnerabil” și „Al treilea sacrament”. De atunci, Blandiana a dezvoltat un statut de cult în Europa, iar operele sale au fost traduse în peste douăzeci de limbi.

Născută în Timișoara în 1942, Blandiana este cunoscută și pentru activismul său politic. După Revoluția din 1989 din România, ea a fondat o campanie care promovează eliminarea moștenirii comuniste a țării și a militat pentru crearea unei societăți deschise. Este membru fondator și președinte al Fundației Alianța Civică din 1994, o mișcare apolitică ce contracarează impactul celor 50 de ani de comunism din România.

Premiu care reflectă consensul criticilor

Premiul Prințesa de Asturias reflectă consensul larg al criticilor, care au subliniat că autoarea (eseistă și politiciană, precum și poetă) întruchipează „conștiința și mărturia vremii sale, opoziția emblematică față de regim și lupta împotriva cenzurii”, oferind în același timp „o reflecție asupra creației artistice și condiției umane”.

Printre câștigătorii anteriori se numără Haruki Murakami, Philip Roth, Anne Carson, Leonardo Padura și Antonio Muñoz Molina, printre alții. Un total de 38 de candidați din 21 de naționalități au concurat pentru prestigiosul premiu în această ediție.

Reacția Anei Blandiana

Comentând asupra victoriei sale, Blandiana a spus: „Îmi este dificil să îmi exprim emoția și recunoștința pentru marele onoare pe care Premiul Prințesa de Asturias o reprezintă pentru mine”.

„Vă mulțumesc pentru ecoul pe care prestigiosul vostru premiu îl va da ideilor și poeziilor mele și pentru că le va amplifica în conștiința cititorilor spanioli din întreaga lume”, a adăugat autoarea.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel