Alimente alterate, retrase din galantare

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
ANPC, MAGAZIN
ANPC, MAGAZIN

Aproximativ două tone de muşchi ţigănesc şi urechi de porc, identificate cu bacteria Listeria monocytogenes, produse şi distribuite de societatea Marcel SRL în mai multe ţări din spaţiul comunitar, dar şi în 10 judeţe din ţară, au fost retrase de la comercializare.

Pe site-ul ANSVSA au fost postate două atenţionări ale societăţii SC Marcel SRL de rechemare produse neconforme, respectiv:

  • Urechi Snacks 200 grame, Lot: 076121121, expiră la 2.01.2022 şi
  • Muşchi Țigănesc Lot: 017121121, expiră la data de 27.12.2021 şi 6.01.2022.

"În urma controalelor efectuate de inspectorii sanitari-veterinari, a fost identificată Listeria monocytogenes în două produse, muşchi ţigănesc şi urechi de porc sub forma unor snackuri. Este vorba de o cantitate de aproximativ două tone cu distribuţie Marcel SRL, în afara ţării, respectiv în Marea Britanie, Belgia, Germania, Italia, Spania şi Irlanda, dar şi în România, în 10 judeţe. Întreaga cantitate aflată la raft a fost retrasă şi dat fiind faptul că termenul de valabilitate este 1 ianuarie 2022 am decis să informăm consumatorii atât la nivelul magazinelor unde a fost comercializată, cât şi pe site-ul ANSVSA şi pe cel al producătorului. Ieri am avut anchetă în cadrul unităţii, care a fost închisă şi am pus sub sechestru toate produsele din carne de porc din acea săptămână a loturilor încriminate. Nu vom da drumul secţiei până când nu vom avea rezultate negative la următoarele 10 probe plus restul ce este sub sechestru. Vorbim de Listeria monocytogenes, care este cea mai periculoasă bacterie, în primul rând din cauza mobilităţii ei şi pe urmă din cauza rezistenţei", a precizat Mihai Ponea.

Potrivit sursei citate, în cazul în care consumatorii au achiziţionat aceste produse, ei nu trebuie să le consume ci să le aducă în magazin pentru a primi contravaloarea acestora.

Citește și: Se răspândeşte într-un ritm fenomenal. Aproape jumătate dintre cazurile din Londra sunt cu tulpina OMICRON

Ce trebuie să știți despre listerioză și bacteria Listeria monocytogenes care o provoacă:

1. Listeria monocytogenes este o bacterie rezistentă la refrigerare (2-8ºC ) ce se poate dezvolta în multe alimente;

2. Poate intra cu ușurință în lanțul nostru alimentar mai ales că sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetația și canalizările;

3. Este cel mai probabil ca infecția să îmbolnăvească femeile însărcinate și nou-născuții acestora, adulții cu vârsta de 65 de ani sau mai mult și persoanele cu sistemul imunitar slăbit.  Gravidele au cel mai mare risc de infecție (de 20 de ori mai mare decât ceilalți adulți, 1 din 3 cazuri de infecție apar la viitoarele mămici) iar bacteria traversează placenta și ajunge la făt ducând la numeroase complicații ale sarcinii; La adulți infecția poate fi cu ușurință trecută cu vederea sau neglijată întrucât simptomele sunt minore sau ușoare (asemănătoare gripei, digestive sau infecții de tract urinar), dar... În sarcină poate provoca avort, naștere prematură, greutate mică la naștere și numeroase complicații (respiratorii, neurologice, orbire, retard) mergând până la deces; Pacienții cu imunitate scăzută precum și cei cu afecțiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicații serioase neurologice sau pulmonare: meningită, encefalită sau pneumonie, arată experții CDC. 

4. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legată de apariția febrei, durerilor de cap însoțite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales în semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infecțiilor listeriene se bazează pe izolarea germenului în cultura din sânge, lichid amniotic și LCR., scrie DCMedical.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel