Alertă de incendii în Grecia. 28 de pompieri români au ajuns lângă Atena. Bojariu: ”Resursa de apă se diminuează foarte puternic”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Social

Autorităţile elene au emis o avertizare de incendiu.

Avertizarea de incendiu va fi valabilă în intervalul 5 - 7 iulie, din cauza temperaturilor ridicate şi a vântului puternic.

Există pericol iminent de producere a incendiilor de vegetaţie în următoarele regiuni:

* insulele din nordul şi estul Mării Egee (Lesvos, Chios, Samos, Ikaria);

* regiunile Attica, Grecia Centrală (Viotia, insula Evia), peninsula Peloponez (Corint, Argolida, Lakonia, Arkadia, Mesinia) şi Grecia de Vest (Ilia, Ahaia).

Pompierii români au ajuns în Grecia. 28 de pompieri  cu 3 mașini de stingere incendii de pădure și 1 cisternă de mare capacitate intervin în zona regiunii Schimatari, situată la Nord de Atena pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care afectează o suprafață considerabilă de vegetație uscată.

Intervenția modulului are loc la solicitarea părții elene, specifică IGSU.

”Anumite regiuni din sudul Europei nu vor mai fi regiuni agricole”

Climatologul Roxana Bojariu atrage atenția asupra situației climatice, în special din regiunea Mediteraneană.

”Da, din păcate zonele din jurul Mării Mediterane sunt un punct fierbinte pe harta schimbării climei pentru că deja acolo resursa de apă se diminuează foarte puternic şi se va diminua şi mai mult în anii şi deceniile care urmează. Există şi în România o tendinţă de aridizare, dar nu la acest nivel totuşi, cel puţin aşa ne arată studiile de până acum cu generaţia actuală de modele şi scenariile actuale. E foarte important şi în acest caz să reducem emisiile. Fiecare zecime de grad mai bine zis, înseamnă modificări în statistica fenomenelor extreme, în extinderea şi intensitatea secetelor care vin însă la pachet cu incendii de vegetaţie. Aţi văzut ce se întâmplă în sudul Europei, în Spania incendii de vegetaţie, în Grecia”, arată climatologul, potrivit Rador.

Bojariu consideră că procesul deșertificării acestor regiuni este ireversibil și finalul va fi unul singur - zonele afectate grav vor fi părăsite de locuitori.

”Ce se întâmplă în unele regiuni din sudul Europei e la un grad de intensitate mult mai mare şi Agenţia de Protecţie a Mediului Europeană are un raport 2019, unde foloseşte studii care arată că în 2050 anumite regiuni din sudul Europei, din sudul Franţei, din sudul Spaniei, din Grecia, unele chiar din Turcia nu vor mai fi regiuni agricole. Practic nu se va mai putea face acolo agricultură din cauza condiţiilor climatice, chiar încercând metode de adaptare, pentru că deja acolo resursa de apă va fi atât de redusă încât vor fi părăsite”, avertizează expertul.

Autorităţile elene recomandă tuturor persoanelor să manifeste o atenţie sporită şi să evite orice activitate în aer liber care poate provoca, din neglijenţă, un incendiu (ex. arderea/curăţarea resturilor de vegetaţie uscată, utilizarea de maşini/dispozitive care provoacă scântei, folosirea grătarelor în aer liber, afumatul stupilor, aruncarea ţigărilor aprinse, curăţarea/arderea vegetaţiei de pe loturile agricole - interzisă de altfel în acest sezon etc.). În caz de incendiu, cetăţenii sunt rugaţi să anunţe imediat pompierii, la numărul de telefon 199.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106774035 şi ale Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel