Alertă! Cel mai mare vulcan din lume erupe din nou

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews | Dată: 06 ian 2023, 09:11 | Categorie: Știri
Alertă! Cel mai mare vulcan din lume erupe din nou / Foto: captură video
Alertă! Cel mai mare vulcan din lume erupe din nou / Foto: captură video

Cel mai mare vulcan din lume, care a oferit un show spectaculos timp de săptămâni întregi, în prima sa erupţie din ultimele aproape patru decenii, a început să erupă din nou

Vulcanul Kilauea din Hawaii a reintrat joi în erupţie, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), transmite vineri Reuters.

Nivelul de alertă pentru vulcanul Kilauea a fost ridicat la gradul „roşu” după evaluarea erupţiei şi a pericolelor asociate, se precizează în anunţ.

La apogeul erupţiei, Mauna Loa a aruncat fântâni de lavă de 60 de metri spre cer şi a trimis râuri de rocă topită care au ţâşnit pe laturile sale, uimind vulcanologii şi turiştii care călătoreau cu elicopterul. Fisuri uriaşe de pe vulcan, care formează cea mai mare parte a Insulei Mari din Hawaii, au evacuat tone de gaz şi au pulverizat aşchii de sticlă vulcanică – cunoscute sub numele de „Părul lui Pele”.

Dar marţi, experţii de la US Geological Survey au declarat că spectacolul s-a încheiat în mare parte. „Mauna Loa nu mai este în erupţie”, a transmis institutul.  „Alimentarea cu lavă a gurii de ventilaţie a fisurii 3 din zona de nord-est a încetat la 10 decembrie, iar emisiile de dioxid de sulf au scăzut până aproape de nivelurile de fond de dinaintea erupţiei. Cutremurele vulcanice şi cutremurele asociate cu erupţia sunt mult diminuate”, au explicat specialiştii.

„Punctele de incandescenţă pot rămâne în apropierea gurii de ventilaţie, de-a lungul canalelor şi la frontul de curgere, timp de zile sau săptămâni, pe măsură ce fluxurile de lavă se răcesc”, au declarat oamenii de ştiinţă.

Cu toate acestea, nu se aşteaptă ca activitatea eruptivă să revină, pe baza comportamentului eruptiv din trecut”, au preciyat aceştia.

Cel mai mare vulcan de pe Pământ în funcţie de volum, Mauna Loa, al cărui nume înseamnă „Muntele lung”, este mai mare decât restul insulelor hawaiiene la un loc.

Flancurile submarine ale vulcanului se întind pe kilometri întregi până la fundul oceanului, care la rândul său este adâncit de marea masă a lui Mauna Loa – ceea ce face ca vârful său să fie la aproximativ 11 kilometri deasupra bazei sale, potrivit USGS.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite