Ajutor de la stat pentru crescătorii de animale

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Social
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Veste bună pentru fermierii din sectorul zootehnic: Guvernul a aprobat în ședința din 22 februarie hotărârea prin care se prelungește acordarea unui ajutor de stat pentru crescătorii de animale.

Prin HOTĂRÂREA DE GUVERN pentru completarea art.19 din HG nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, Executivul „stabilește valoarea maximă a ajutorului de stat, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Potrivit actului normativ, acest ajutor de stat este de 53 milioane lei credite de angajament, respectiv 74 milioane lei credite bugetare, care se încadrează în plafonul maxim de 759,25 milioane lei, aprobat pentru perioada 2015-2022 de derulare a schemei de ajutor de stat, perioadă care, prin HG 1423/2022, s-a prelungit până la data de 30 iunie 2023.

Din cele 53 de milioane lei – credite de angajament, peste 23 milioane lei sunt destinate pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine și circa 30 milioane lei, pentru speciile ovine şi caprine, iar din cele 74 milioane lei – credite bugetare, 32,11milioane lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine și 41,88 milioane lei pentru speciile ovine şi caprine.

„Ajutorul se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2023 și este destinat pentru acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii și menținerii registrului genealogic, precum și a costurilor aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului”, se mai arată în comunicatul Guvernului.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel