Aerul condiționat este un dezastru pentru climă și Bill Gates vrea să rezolve asta

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Sursă foto: Pexels (Athena)
Sursă foto: Pexels (Athena)

Aerul condiționat reprezintă un factor nociv pentru climat, de aceea Bill Gates are în plan să neutralizeze acest lucru.

Aerul condiționat are potențialul de a menține oamenii în zona de răcoare, deoarece schimbările climatice continuă să facă planeta mai caldă. În același timp, tehnologia convențională a aerului condiționat utilizează multă energie, ceea ce înseamnă că ia parte la schimbările climatice și va avea un efect mai mare pe măsură ce mai mulți oameni au nevoie de aparate de aer condiționat pentru a rămâne confortabili sau chiar pentru a supraviețui.

În prezent, aerul condiționat este responsabil pentru aproape 4% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, potrivit unei analize a oamenilor de știință de la Laboratorul Național de Energie Regenerabilă al Departamentului de Energie și Centrul de Cercetare Palo Alto de la Xerox, publicată în martie. Se așteaptă că aceste emisii se vor înrăutăți pe măsură ce mai mulți oameni instalează aparate de aer condiționat, în special în India, China și Indonezia, potrivit unei declarații comune a NREL și Xerox PARC, citată de CNBC.

”Este un lucru bun și un lucru rău”, a declarat Jason Woods, inginer de cercetare senior NREL și coautor al noului studiu, într-o declarație despre cercetarea condusă. ”Este bine că mai mulți oameni pot beneficia de un confort îmbunătățit, dar înseamnă, de asemenea, că se utilizează mult mai multă energie, iar emisiile de carbon sunt crescute.”

Alternativele actuale nu sunt prietenoase cu mediul

Tehnologia convențională a aparatelor de aer condiționat utilizează un ciclu de compresie a vaporilor pentru a răci aerul. În acest sistem, agentul frigorific este utilizat pentru a face răcirea. Clorofluorocarburile și hidroclorofluorocarburile făceau parte din cei mai obișnuiți agenți frigorifici din aparatele de aer condiționat, dar acele substanțe chimice epuizează stratul de ozon și sunt eliminate treptat. Există câteva zeci de alternative care nu dăunează stratului de ozon, dar au încă un potențial ridicat de încălzire globală.

În plus, multă energie dintr-un aparat de aer condiționat convențional este folosită pentru a supra-răci aerul, pentru a-l face mai puțin umed și mai confortabil.

Bill Gates finanțează un start-up care să ofere alternative aerelor condiționate

Din cele 1.950 de milioane de tone de dioxid de carbon eliberate în fiecare an din energia utilizată pentru alimentarea aerului condiționat, 531 de milioane de tone sunt pentru răcirea aerului și 599 de milioane de tone pentru eliminarea umidității, potrivit cercetărilor NREL și Xerox PARC. În plus, 820 de milioane de tone provin din scurgerile de agenți frigorifici și din gazele cu efect de seră emise în timpul producției și transportului unităților de aer condiționat.

”Am făcut deja tehnologia existentă, veche de un secol, cât mai eficientă posibil”, a spus Woods în declarație. ”Pentru a obține o schimbare de transformare a eficienței, trebuie să ne uităm la abordări diferite, fără limitările celei existente.”

Acesta este scopul Blue Frontier, creat de Bill Gates. Startup-ul lucrează la o tehnologie care va face aerul condiționat mai eficient cu mai puține produse secundare dăunătoare pentru mediu și tocmai a obținut o rundă de 20 de milioane de dolari condusă de fondul de investiții Bill Gates, Breakthrough Energy Ventures.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel