Adrian Vasilescu: ”Noi am importat inflația și trăim cu un ciclu inflaționist, din ianuarie 2021”

radiodcnews Team |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

România a experimentat perioade de criză mult mai dese decât statele occidentale, arată consilierul guvernatorului BNR, în interviul acordat pentru DCNews și DCNewsTV.

Adrian Vasilescu spune că România a experimentat perioade de criză, care s-au succedat la intervale mult mai dese decât au fost cele din statele occidentale.

”Inflația dezorganizează prețurile, atacă nivelul de trai, reduce puterea de cumpărare. Populația e nevoită să cumpere mai puțin cu bani mai mulți.

Fostul purtător de cuvânt al BNR arată că fenomenul inflației este generalizat ”din America până în Japonia”.

”Noi am importat inflația și trăim cu un ciclu inflaționist, din ianuarie 2021”.

Vasilescu spune că statele occidentale se raportează la criza din 1971.

”Atunci a fost o criză care a avut tot cauze energetice. Petrolul, care a fost tot timpul ieftin, costa 2 dolari barilul, dintr-o dată a făcut explozie. Au mai fost și sancțiunile statelor OPEC pentru SUA și am văzut în America cozi la benzină mai ceva ca la noi, în anii 70-80”, spune Vasilescu.

România, crize peste crize

”Noi am trăit cu vârf și îndesat criza din anii 70 (...) Am avut o încetare de plăți în 1981, o inflație foarte mare în 1982 și o eliminare de către Clubul creditorilor de la Paris, care ne-a scos din piețele financiare pentru 15 ani”.

Analistul economic remarcă faptul că, de la criza din anii 70, SUA și statele din zona Euro nu au mai experimentat alte situații similare.

Spre deosebire de acestea, țara noastră a fost lovită de mai multe valuri de criză, în anii ce au urmat Revoluției din 89.

”Noi am trecut prin multe crize grave, începând din 1990 până în 2003. Am avut o perioadă lungă de inflație, în care creșterea prețurilor a ajuns până la 300%. Ambele infalții, din 90-93 și cea din 1997, au fost legate de liberalizările de prețuri”, declară expertul BNR.

Vasilescu a vorbit și despre următoarele crize, din 2008, din 2010, dar și de criza din 2017, ”când a venit cel de-al cincilea ciclu inflaționist de după 1970, cu o inflație puternică, tot din cauze energetice”.

România pare că nu a reușit să învețe ceva din crizele anterioare, Adrian Vasilescu fiind de părere că inflația de acum 5 ani ”a fost o repetiție generală pentru inflația de acum, pentru că a fost aceeași cauză: scumpirea energiei electrice (...) Ne-am trezit cu o criză de 2 ani și ceva”, conchide expertul. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel