Adio, ”conversații incomode”. O aplicație vine în ajutorul femeilor

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Sport
Foto Pexels
Foto Pexels

Dame Jessica Ennis-Hill spune că ar fi putut fi o atletă și mai bună dacă s-ar fi antrenat în jurul menstruației. La aproape 10 ani după ce a câștigat aurul la heptatlon, la Jocurile Olimpice de la Londra, lansează Jennis, o aplicație de cartografiere a ciclului menstrual.

Acesta își propune să spună utilizatorilor cum să-și folosească hormonii în avantajul lor, făcând exerciții în moduri diferite în diferite momente ale lunii.

Dame Jessica își amintește că și-a început perioada în mijlocul heptatlonului la Campionatele Europene de juniori din Lituania, în 2005.

„Îmi amintesc că am alergat pe cei 800 de metri, crezând că încerc să alerg pentru o medalie de aur aici, dar sunt, de asemenea, foarte conștientă că tocmai mi-am început ciclul. M-am grăbit de pe pistă și am simțit că nu pot absorbi acel moment uimitor de medalie de aur. A fost ceva care m-a impresionat cu adevărat ca atlet”. a spus ea. 

Pe aplicație pot fi găsite diferite recomandări precum: femeilor cu crampe abdominale li se recomandă stretching și yoga, se recomandă creșterea mușchilor pentru a crește rezistența, cu exerciții de ardere a grăsimilor, cum ar fi alergarea, ciclismul și înotul, celor cu anxietate li se recomandă un antrenament de intensitate scăzută, celor care simt frustrare ceva mai mare impact.

Kelly Lee McNulty, care studiază efectul ciclului menstrual asupra exercițiilor fizice, de la Universitatea Northumbria, a spus că sunt necesare mai multe cercetări. „În acest moment, cercetarea este într-adevăr la început”, a spus ea.

„Doar 6% dintre studiile privind sportul și exercițiile fizice s-au concentrat în special asupra femeilor. Așa că asta vă arată decalajul pe care îl avem în baza noastră de cunoștințe în ceea ce privește factorii specifici femeilor. Există doar patru studii majore [pentru perioade și exerciții fizice] și au fost făcute în anii 1990 – plus niciunul dintre ele nu a folosit prelevarea de sânge. În continuare, nu numai că trebuie să creștem cantitatea de cercetări pe care le facem, dar trebuie și să o îmbunătățim, astfel încât să putem obține concluzii mai precise cu privire la fiziologia feminină”.

Antrenorul principal al echipei de fotbal feminin din SUA, Dawn Scott, a spus că adaptarea dietei lor și a exercițiilor fizice în jurul menstruației a ajutat la optimizarea performanței. Dar pentru unii, a vorbi despre aceste perioade încă se simte tabu.

„Îmi amintesc întotdeauna că a fost o conversație incomodă”, a spus Dame Jessica. „Am avut un antrenor masculin și era preponderent un mediu masculin. Îmi amintesc că am avut acele mici conversații despre menstruație că sunt obosită sau nu mă simt 100%, dar niciodată nu mă simțeam pe deplin încrezătoare ca să am o conversație deschisă despre cum m-am simțit și cum mă făcea să mă simt când mă antrenam.”

Cu cât utilizatorii oferă mai multe date aplicației, cu atât algoritmul devine mai personalizat.

„Este cu siguranță în stadiile incipiente – dar vrem să ajungem la cât mai multe femei posibil și să le ajutăm să-și înțeleagă corpul și hormonii”, a spus Dame Jessica.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel