Acuarela de pe coperta primei cărți din seria "Harry Potter" scoasă la licitație la New York

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Acuarela de pe coperta primei cărți din seria "Harry Potter" scoasă la licitație la New York
Acuarela de pe coperta primei cărți din seria "Harry Potter" scoasă la licitație la New York

Ilustrația originală a personajului Harry Potter de pe coperta primei ediții a volumului 1 din seria literară "Harry Potter" va fi scoasă la licitație miercuri, la New York, cu o valoare estimată la aproximativ o jumătate de milion de dolari, informează AFP.

În 1997, Thomas Taylor, un tânăr ilustrator de 23 de ani care lucra într-o librărie pentru copii din Cambridge, Regatul Unit, a primit sarcina de a crea o acuarelă pentru coperta volumului "Harry Potter și Piatra Filozofală", care urma să fie lansat la Londra pe 26 iunie 1997.

Acel prim tiraj era de 500 de exemplare.

Douăzeci şi şapte de ani mai târziu, după şapte volume, opt filme, o piesă de teatru şi un joc video, celebra saga literară a scriitoarei britanice J.K. Rowling s-a vândut în peste 500 de milioane de copii şi a fost tradusă în 80 de limbi.

Thomas Taylor a fost unul dintre primii cititori ai manuscrisului primului volum din serie, la cererea editorului britanic Barry Cunningham de la mica editură Bloomsbury, a dezvăluit Kalika Sands, specialistă în cărţi rare la Sotheby's, renumita casă de licitaţii care va organiza această vânzare pe 26 iunie.

Preţul estimativ al acuarelei originale este cuprins între 400.000 şi 600.000 de dolari.

"Este prima reprezentare vizuală din lume a vrăjitorului Harry Potter", cu ochelarii săi cu lentile rotunde, cicatricea de pe frunte în formă de fulger şi fularul său, în timp ce urcă în trenul Hogwarts Express, a precizat Kalika Sands.

În 1997, J.K. Rowling şi Thomas Taylor erau complet necunoscuţi şi puţini oameni ar fi pariat pe succesul primului volum din seria "Harry Potter", din care 300 de exemplare au fost distribuite în biblioteci.

Însă în lunile care au urmat, promovarea pe cale orală în rândul cititorilor a contribuit la naşterea unei legende.

"Este pasionant să vezi tabloul care a marcat începutul carierei mele, decenii mai târziu, la fel de luminos", a declarat Thomas Taylor, citat într-un comunicat de casa Sotheby's. El s-a declarat totodată bucuros că ilustraţia lui "este acum o imagine emblematică" a micului vrăjitor cu ochelari, care se bucură de succes la nivel mondial.

Ilustraţia a fost deja vândută în 2001 cu 85.750 de lire sterline (circa 108.500 de dolari la cursul de schimb actual).

Acuarela va fi propusă spre vânzare alături de manuscrise vechi şi ediţii rare ale unor giganţi ai literaturii britanice şi americane din secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea: Arthur Conan Doyle, Charles Dickens, Francis Scott Fitzgerald şi Edgar Allan Poe.

Aceste cărţi fac parte dintr-o colecţie excepţională a unui chirurg şi bibliofil american, Rodney F. Swantko, decedat în 2022 la vârsta de 82 de ani, şi ar putea stabili o serie de recorduri. 

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel