A murit şobolanul african marsupial folosit în detectarea minelor, considerat un erou naţional în Cambodgia

radiodcnews Team | Dată: 11 ian 2022, 20:34 | Categorie: Lifestyle
Foto: apopo.org
Foto: apopo.org

Un şobolan african marsupial antrenat să detecteze mine terestre în Cambodgia, a doua cea mai afectată ţară după Afganistan de acest tip de arme, care fusese decorat cu medalia de aur pentru ''curaj şi devotament'', a murit, a anunţat marţi ONG-ul care l-a antrenat, relatează AFP.

Magawa, un şobolan african uriaş din Tanzania, a ajutat la curăţarea a circa 225.000 de metri pătraţi de teren, echivalentul a 42 de terenuri de fotbal, în timpul carierei sale de cinci ani, scrie Agerpres. 

După ce a descoperit peste o sută de mine şi alţi explozivi, şobolanul s-a retras din activitate în iunie anul trecut.

Magawa a murit la sfârşitul săptămânii trecute, la vârsta de opt ani, a anunţat într-un comunicat ONG-ul belgian Anti-Personnel Landmines Removal Product Development (APOPO), care se ocupă cu pregătirea şobolanilor pentru detectarea minelor terestre de la începutul anilor 1990.

"Toţi cei de la APOPO resimţim pierderea lui Magawa şi suntem recunoscători pentru munca incredibilă pe care a făcut-o", a precizat organizaţia neguvernamentală.

Decorat cu o medalie de aurMagawa, a cărui titulatură oficială a fost HeroRAT (şobolan eroic), s-a născut şi a fost antrenat în Tanzania. El a fost decorat cu o medalie de aur, în septembrie 2020, de către organizaţia caritabilă britanică People's Dispensary for Sick Animals (PDSA) pentru devotamentul arătat în misiunea sa de a salva vieţi, de a localiza şi îndepărta mine terestre letale în Cambodgia.

APOPO a explicat că este nevoie de nouă luni pentru antrenamentul complet al unui heroRAT, care se face prin oferirea de recompense delicioase şobolanilor în schimbul descoperirii minelor. Şobolanii sunt antrenaţi să detecteze un compus chimic conţinut în explozibili, ceea ce înseamnă că ei ignoră deşeurile metalice şi pot găsi mult mai rapid minele, pe care le localizează scurmând la suprafaţa solului.

Deşi este vorba despre şobolani de mari dimensiuni - de pildă Magawa cântărea 1,2 kilograme şi măsura 70 de centimetri lungime -, greutatea lor nu este suficient de mare pentru a detona minele.

În stare să verifice o suprafaţă de mărimea unui teren de tenisŞobolanul este în stare să verifice o suprafaţă de mărimea unui teren de tenis în 20 de minute, în condiţiile în care unui specialist înarmat cu un detector de metale i-ar lua patru zile să facă acelaşi lucru, potrivit APOPO.

Cambodgia este a doua ţară cea mai afectată de mine terestre la nivel mondial după Afganistan şi se crede că în timpul conflictelor armate care au afectat grav ţara între anii 1975 şi 1998 au fost amplasate până la 6 milioane de mine, dintre care 3 milioane încă nu au fost localizate, potrivit PDSA.

Minele terestre au făcut circa 64.000 de victime în Cambodgia, ţara cu cel mai mare număr de persoane pe cap de locuitor care au suferit amputări din cauza minelor: peste 40.000.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite