A murit scriitorul Dinu Săraru

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Lumânare
Lumânare

Dinu Săraru a încetat din viață la vârsta venerabilă de 92 de ani. Anunțul a fost făcut public de către colegul său și scriitorul respectat, Ștefan Mitroi, pe platforma de socializare Facebook

Născut la 30 ianuarie 1932 în comuna Slătioara, județul Vâlcea, sub numele de Constantin Grigore Săraru, acest prolific scriitor s-a remarcat prin contribuțiile sale în diverse domenii ale culturii și artei. Fiul învățătorului Costică Săraru și al Corneliei Săraru, Dinu Săraru și-a dedicat viața pasiunii pentru literatură și teatru.

Încă de la o vârstă fragedă, Dinu Săraru și-a început cariera în presă, debutând ca reporter la Radio România, la doar 18 ani. A fost o prezență constantă în lumea radioului românesc timp de 68 de ani. De asemenea, și-a adus contribuția la dezvoltarea teatrului românesc timp de 23 de ani la Teatrul Mic și, după Revoluția din 1989, a activat și la Teatrul Național din București.

Pe parcursul carierei sale impresionante, Dinu Săraru a deținut diverse poziții de conducere în presă și cultură. A fost secretar general de redacție la revista "Secolul 20" și la "Luceafărul", precum și secretar general de redacție, redactor-șef adjunct și redactor-șef al Redacției Culturale Radio-TV între 1969 și 1977. După anul 1990, a ocupat funcția de director general adjunct la Centrul Internațional Ecumenic și a fost membru în comitetul de direcție al revistei "Armonia". Mai mult, a fost director fondator al revistei "Noi" și director al cotidianului "Universul românesc".

Contribuția sa la literatură și teatru a fost impresionantă. Debutul său editorial a fost marcat de o culegere de cronici și articole dedicate teatrului, intitulată "Teatrul românesc și interpreții contemporani", publicată în anul 1966. În 1973, a lansat o nouă colecție de cronici și eseuri teatrale sub titlul "Al treilea gong".

Săraru s-a remarcat și ca romancier, fiind recunoscut pentru lucrări precum "Niște țărani" (1974, Premiul "Ion Creangă" al Academiei Române) și "Clipa" (1976), care au fost adaptate și pentru ecran și scenă. Cu toate acestea, unele dintre operele sale, mai ales cele pe teme țărănești, au fost contestate pentru presupusa lor aderență la stilul romanului socialist, în special în ceea ce privește colectivizarea.

Dinu Săraru a fost un membru activ al comunității literare și culturale din România. A fost membru al Uniunii Scriitorilor încă din 1961 și membru fondator al Academiei Oamenilor de Știință din România, în 2001. Pentru contribuția sa remarcabilă la cultură, a fost distins cu numeroase premii și distincții, printre care se numără Medalia Meritul Cultural, Ordinul Național "Steaua României" și Premiul Național al Ministerului Culturii.

Cu trecerea sa dincolo de această lume, România pierde nu doar un scriitor prolific, ci și un om dedicat și pasionat de cultură și artă, care și-a dedicat viața în slujba acestora. Vocea și contribuția lui Dinu Săraru vor rămâne în amintirea și în inimile celor care au avut privilegiul să se intersecteze cu opera sa și cu el însuși în timpul său în această lume.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel