A murit Dame Mary Quant, creatoarea de modă care a popularizat fusta mini. Avea 93 de ani

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
A murit Dame Mary Quant, creatoarea de modă care a popularizat fusta mini
A murit Dame Mary Quant, creatoarea de modă care a popularizat fusta mini

Creatoarea de modă britanică Dame Mary Quant, care este cunoscută pe scară largă pentru că a popularizat fustele mini care au contribuit la definirea anilor '60, a murit la vârsta de 93 de ani.

Vestea morţii creatoarei de modă Dame Mary Quant a fost dată de familia sa, care într-o declarație pentru agenția de știri PA a precizat că aceasta „a murit liniștită în această dimineață acasă, în Surrey, Marea Britanie”.

Dame Mary Quant este celebră pentru popularizarea fustelor mini, care au contribuit la definirea anilor '60, potrivit BBC.

Familia sa a declarat că a fost „unul dintre cei mai recunoscuți creatori de modă ai secolului XX la nivel internațional și un inovator remarcabil”.

„Și-a deschis primul magazin Bazaar în Kings Road în 1955, iar talentul ei vizionar și creativ a stabilit rapid o contribuție unică la moda britanică”.

Fostul editor Vogue, Alexandra Shulman, a caracterizat-o drept „lider a modei, dar și a antreprenoriatului feminin”, numind-o „o vizionară care a fost mult mai mult decât o tunsoare grozavă”.

Muzeul Victoria & Albert a declarat: „Este imposibil de supraestimat contribuția lui Quant la modă. Ea a reprezentat libertatea veselă a modei anilor 1960 și a oferit un nou model pentru femeile tinere. Moda de astăzi datorează atât de mult viziunii sale deschizătoare de drumuri”.

Dame Mary a fost una dintre cele mai influente figuri de pe scena modei din anii 1960 și este creditată pentru că a făcut moda accesibilă maselor cu modelele sale elegante, aerodinamice și vibrante.

Născută în sud-estul Londrei la 11 februarie 1930, Dame Mary a fost fiica a doi profesori galezi.

În anii 1950, ea a obținut o diplomă în educație artistică la Goldsmiths College, unde l-a întâlnit pe soțul ei, Alexander Plunket Greene, care mai târziu a contribuit la crearea mărcii sale.

Dame Mary a spus pentru The Guardian în 1967 că „bunul gust este moartea, vulgaritatea este viață” și a ridicat tivul cu mult deasupra genunchiului, în timp ce a creat rochii scurte și fuste cu forme simple și culori puternice pe care le-a descris ca fiind „arogante, agresive și sexy".

Dacă Dame Mary a inventat sau nu fusta mini, a fost subiectul unei lungi și amaroase dispute cu regretatul designer francez Andre Courreges, printre alții.

Dar rolul ei în transformarea tivurilor super-scurte cu coapse într-o tendință internațională nu a fost contestat, scrie BBC.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel