A fost descoperită mumia unui pui de mamut lânos: cât de veche este

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Monument în parcul zoo tematic din Oranienburg, reprezentând mamutul lânos / Pxhere
Monument în parcul zoo tematic din Oranienburg, reprezentând mamutul lânos / Pxhere

Un miner a făcut o descoperire unică: se pare că omul a găsit un pui de mamut lânos mumificat pe teritoriul Trʼondëk Hwëchʼin din Yukon, Canada.

Potrivit unui comunicat de presă al guvernului local, puiul de mamut a fost numit Nun cho ga de către bătrânii tribului Tr’ondëk Hwëch’in, ceea ce se traduce prin „pui de animal mare”, în limba Hän. Nun cho ga este cel mai bine prezervat mamut mumificat, descoperit în America de Nord.

Se pare că Nun cho ga a murit și a fost înghețat, în timpul erei glaciare, având o vechime de peste 30.000 de ani, se arată în comunicatul de presă. Mamutul înghețat a fost recuperat de geologi după ce un tânăr miner din Klondike a găsit rămășițele în timp ce muncea. Dr. Grant Zazula, paleontologul guvernului Yukon, a declarat că minerul a făcut „cea mai importantă descoperire paleontologică din America de Nord. Puiul de mamut se afla, probabil, împreună cu mama lui în momentul morții, aventurându-se prea departe și rămânând captiv în noroi, au mai spus experții.

Una dintre cele mai importante descoperiri paleontologice

Profesorul Dan Shugar, de la Universitatea din Calgary, parte din echipa care a excavat mamutul lânos, a spus că această descoperire a fost „cel mai important act științific al perioadei”. El a mai spus că puiul de mamut se află într-o stare extraordinară, adăugând că ghearele, pielea, blana, trunchiul, dar și intestinele sunt intacte, inclusiv ultimul bol alimentar. Potrivit comunicatului de presă, Yukon este o zonă renumită pentru descoperirea de fosile din epoca glaciară, dar rareori sunt găsite unele atât de bine conservate. „Ca paleontolog specializat pe epoca glaciară, consider că acesta este un vis devenit realitate”, a adăugat unul dintre cercetători. Mamutul lânos a cutreierat planeta până acum aproximativ 4.000 de ani. Oamenii timpurii l-au vânat pentru hrană, folosind, de asemenea, colții și blana acestuia.

Mamutul lânos (Mammuthus primigenius) a fost o specie de mamut. A fost, de asemenea, una dintre ultimele specii dintr-o linie evolutivă, care a început cu Mammuthus subplanifrons în Pliocenul timpuriu. M. primigenius a deviat de la mai marele mamut de stepă (M. trogontherii), în urmă cu aproximativ 200.000 de ani, în Asia de Est. Cea mai apropiată „rudă” existentă a acestuia este elefantul asiatic. Aspectul și comportamentul acestei specii sunt foarte bine studiate, atunci când merge vorba despre un animal preistoric, datorită multiplelor descoperiri de carcase congelate în Siberia și Alaska, precum și a scheletelor, dinților, conținutului stomacurilor, bălegarului și ipostazei de viață pe picturile rupestre preistorice. Resturi de mamut au fost de mult timp cunoscute în Asia, înainte de „descoperirea” acestora europeni în secolul al XVII-lea. Asiaticii considerau că osemintele ar fi aparținut unor creaturi legendare.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel