A doua tinerețe a trupei ABBA recompensată de guvernul suedez

Matei Ion |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
ABBA anunță reeditarea în ediție specială a piesei Waterloo cu ocazia celei de-a 50-a aniversări / Foto: Wikipedia
ABBA anunță reeditarea în ediție specială a piesei Waterloo cu ocazia celei de-a 50-a aniversări / Foto: Wikipedia

Legendara trupă ABBA a fost recompensată miercuri de guvernul suedez cu premiul pentru export muzical, graţie contribuţiei la muzica suedeză în 2021, an în care formaţia a lansat primul material discografic nou din ultimii 40 de ani spre surpriza şi încântarea fanilor, informează Reuters.

Formaţia - Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Faltskog şi Anni-Frid Lyngstad - a urcat rapid în fruntea clasamentelor muzica de pe tot globul anul trecut cu album nou lansat.

Anul acesta marchează 50 de ani şi peste 400 de milioane de exemplare vândute de la înfiinţarea ABBA, a precizat guvernul într-un comunicat. Când Agnetha, Bjorn, Benny şi Anni-Frid au debutat în 1972 a fost primul pas important în povestea succesului global al muzicii suedeze. Mulţumim pentru muzică!.

Comunicatul guvernului mai precizează că cel mai recent album ABBA, Voyage, care a ajuns pe primul loc în clasamentele muzicale în 18 ţări, a fost cel mai bine vândut disc al anului în Germania şi a fost materialul discografic ABBA ajuns pe cea mai înaltă poziţie în Statele Unite.

Voyage a fost albumul care s-a vândut cel mai rapid în Marea Britanie de la începutul secolului.

Ce pățesc în Rusia muzicienii anti-război. „Lista neagră” a apărut în presă

ABBA a devenit celebră pe plan internaţional după ce a câştigat Eurovision Song Contest în 1974 cu melodia Waterloo.

Cu hituri precum Money, Money, Money şi Dancing Queen, trupa a devenit un fenomen global muzical înainte să se despartă, la începutul anilor 1980, după destrămarea mariajelor celor două cupluri din formaţie.

În ciuda zvonurilor persistente, a fost nevoie de patru decenii ca trupa să revină cu un nou album, născut în cadrul proiectului lansării unui serii de concerte ABBA - sub titulatura Voyage - şi care aduce în faţa publicului reprezentările digitale ale celor patru membri, create cu ajutorul tehnologiei de captare a mişcării.

Premiul pentru export muzical a fost înfiinţat în 1997 şi este acordat unor artişti care au devenit cunoscuţi pe plan internaţional, au contribuit la exporturile muzicale suedeze şi au sprijinit imaginea pozitivă a Suediei pe parcursul anului anterior, potrivit guvernului. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel