3.000 de lei pentru mașini mai vechi de 15 ani. De când și de unde se pot cere banii

Oana Pavelescu |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Proprietarii mașinilor mai vechi de 15 ani pot obține 3.000 de lei dacă le casează
Proprietarii mașinilor mai vechi de 15 ani pot obține 3.000 de lei dacă le casează

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat de când se pot cere bani pentru mașinile mai vechi de 15 ani.

Astfel, conform AFM primăriile își vor putea face, începând din 23 septembrie, conturi de utilizator pentru înscrierea în cadrul programului, iar o săptămână mai târziu vor putea depune cererile de finanțare. 

În funcție de implicarea primăriilor cei interesați vor putea cere bani pentru casarea mașinilor vechi începând cu 30 septembrie 20220  prin intermediul programului, persoanele fizice care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi, de la primăria de care aparțin, un stimulent în valoare de 3.000 de lei. Cei care vor încasa aceste sume nu vor fi obligați să-i folosească pentru a cumpăra o mașină nouă.

Acest program este unul separat față de cele două deja cunoscute Rabla Clasic, prin care pot cere bani de la stat pentru înlocuirea mașinilor vechi cu unele noi, mai puțin poluante, și Rabla Plus, destinat cumpărării de mașini electrice sau hibride.

Potrivit ghidului de finanțare a programului, care se regăsește în Ordinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 2.261/2022, publicat în Monitorul Oficial în urmă cu câteva zile, cei care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor primi 3.000 de lei pentru a-i folosi așa cum consideră. La casat vor putea fi duse mașini mici, microbuze și chiar autoutilitare sau autospeciale ușoare.

Recomandările Administrației Fondului pentru Mediu

Persoanele fizice interesate să se înscrie în program trebuie să verifice dacă primăria pe raza căreia își au domiciliul participă în cadrul acestui program, notează Avocatnet. Totodată casarea și radierea să fie făcute numai după ce se doritorii se asigură că primăria localității pe raza căreia își au domiciliul participă la acest nou program.

Pentru a putea cere cei 3.000 de lei, proprietarul unei mașini vechi va trebui să îndeplinească următoarele condiții:

să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;

să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;

să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și cel local;

să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus; Citește mai  mult AICI

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience